Permanenten / Vestlandske Kunstindutrimuseum / KODE

436
Vestlandske Kunstindutrimuseum - Skiftende utstilling
Vestlandske Kunstindutrimuseum - Skiftende utstilling v/Johannes Vemren-Rygh

På Vestlandske Kunstindutrimuseum kan du se både skiftende og permanente utstillinger. Muséet er inndelt i kategorier; Mennesket & Tingene, Sølvskatten og Kinasamllingen, samt skiftende utstillinger.

Muséet heter Vestlandske Kunstindutrimuseum, men på folkemunne i Bergen går det for Permanenten. Navnet har faktisk sitt opphav i at de fleste utstillingene på Vestlandske Kunstindutrimuseum er permanente. Rent arkitektonisk er muséet meget flott. Her er det virkelig mye forskjellig å se. Vårt forslag er at du først leser gjennom brosjyren for muséet for å danne deg et inntrykk, samt merke deg hva du ønsker spesielt å få med deg. Det er så mange ting på muséet at det er fort å bli litt “blind” for alle tingene, spesielt i avdelingen “Mennesket & Tingene“.

Sølvskatten
Utstillingen Sølvskatten viser sølvarbeider som er laget i Bergen de siste 500 årene. Denne utstillingen er permanent. Det anbefales å lese på de laminerte arkene som beskriver hva man ser i de forskjellige mónterne, kun norsk beskrivelse.

Mennesket & Tingene
Her ser du kunsthåndtverk og design gjennom tidene, som for eksempel møbler, porselen og tekstil. Denne utstillingen er permanent.

Vestlandske Kunstindutrimuseum - Mennesket & Tingene
Vestlandske Kunstindutrimuseum - Mennesket & Tingene

Kinasamlingen
Vi lurer egentlig på hvorfor man har en fast Kinasamlig i Bergen… Hmm… Samlingen er ihvertfall den største av buddhistiske marmorskulpturer i Nord-Europa. Det er også utstillt malerier, jade og tekstiler. Denne utstillingen er permanent.

Vestlandske Kunstindutrimuseum - Kinasamlingen
Vestlandske Kunstindutrimuseum - Kinasamlingen

Skiftende utstillinger på Vestlandske Kunstindutrimuseum
I “Vesterveg” finner du de skiftende utstillingene. Kunstverkene her reflekterer over tradisjoner i endring. “Vesterveg” er et samarbeidsprosjekt mellom kunstnere og muséer på Shetland, Færøyene, Island, Norge og Danmark. Vesterveg ble i norrøn tid brukt som betegnelse på sjøveien mellom landene som ligger vest for Norge.

Vestlandske Kunstindutrimuseum - Skiftende utstilling
Vestlandske Kunstindutrimuseum - Skiftende utstilling v/Johannes Vemren-Rygh

Vestlandske Kunstindutrimuseum kort oppsummert
Vi savner engelske beskrivelser ved de utstillte tingene. Man med fordel arrangere en guidet tur for besøkende, daglig eller ukentlig? For å få mest mulig ut av besøket bør man forberede seg litt ved å lese gjennom muséets brosjyre, dette kan du gjerne gjøre ved inngangen. Helt klart mye å se på Vestlandske Kunstindutrimuseum. Fiolinen til Ole Bull (1810–1880) fra 1562 gikk vi glipp av.